- 10 september, 2012
- Posted by: Johan Skoglöf
- Categories: Lärteknologi, Trender
Vad är “cloud learning”? Ännu ett trendigt begrepp? Bara en naturlig följd av att programvara och system idag säljs som “hostade” tjänster… i “molnet”? Absolut! Så är det, men det finns också verkliga fördelar. På samma sätt som Rapid eLearning har förändrat och numera i princip ersatt den traditionella typen av eLearning gör “cloud learning” utveckling av lärmoduler enklare och snabbare och möjliggör ett lärande i arbetet, “just-in-time”, i en öppnare omgivning än ditt LMS.
Vad är cloud learning?
Flera LMS har sedan något år kunnat köpas som “molntjänster”. Nu är det författarverktygens tur. Allt fler överger modellen att du som kund köper en programvara och installerar på din dator. Istället betalar du per månad och får en författarmiljö i din webbrowser där både lagring av filer (Content Management) och portal ingår.
Det här brukar ingå i en miljö för “cloud learning”:
- Författarverktyget är webbaserat, du behöver inte installera programvara på din dator.
- Författandet av moduler är enkelt, öppet för alla och återanvänder media som du redan har, t.ex. powerpoint, video, pdf, bilder m.m.
- Du behöver inte bry dig om filhantering. Det sköts av tjänsten.
- Tjänsten har en portal där innehållet kan nås som på YouTube, öppen för alla eller enbart för din organisation.
- Det finns säkra funktioner för att istället länka eller bädda in lärmodulerna på ditt interna LMS eller på intranätet.
- Det finns ofta funktioner för att distribuera material till andra social tjänster och för att ta betalt.
Några problem med dagens Rapid eLearning
Efter att ha jobbat 7-8 år med Rapid eLearning och infört det på stor front i många företag ser jag ett par problem som vi oftast får brottas med:
Licenser för programvara
För att producera Rapid eLearning eller eInstruktioner har vi behövt installera programvara på våra datorer. Det gäller Articulate, Captivate, m.fl. program Även om varje klient inte kostar så mycket (t.ex. 7.000 kr för Articulate) så kan det blir mycket när det är 20-30 personer i en organisation som har Articulate installerat. Det blir också problem med uppdateringar, utbildning och support.
Mycket arbete med filhantering
När du publicerar med verktyg som Articulate eller Captivate så hamnar filerna på din lokala dator. Du kommer behöva flytta filerna till en server för att kunna testa och sedan importera filerna till ditt LMS när det är klart. Du behöver också hålla reda på originalfilerna så att det blir lätt att underhålla. Är du ensam och håller ordning, så är det kanske inget stort problem. Har ni däremot många författare som producerar stora mängder innehåll så blir det ett större problem.
Inspelning av experten
Visionen med verktyg för Rapid eLearning är att experten själv spelar in. Oftast är det inte så. Experten är inte den som arbetar med författarverktyget. Att spela in ljud kostar ca 20-30% extra i en produktion. Det är ofta ett problem att få tag på experten för inspelning, att hitta en lucka i kalendern eller få experten till orten för inspelning.
Format och bandbredd på intranätet
Jag kan säga det direkt. IT-avdelningar i större organisationer gör det inte lätt att använda multimedia. Det är t.ex. inte säkert att flash eller vanliga videoformat som mpeg4 går att spela på en vanlig dator i organisationen. Detsamma gäller bandbredden som ofta är urusel på interna nät, speciellt mellan kontor på olika orter. Bandbredden är inte dimensionerad för att spela media som video.
Exempel 1 – Video
Enligt min mening är video ofta ett problem på intranäten. När jag arbetat på företag har jag ofta fått frågan hur man skall hantera inspelningar, t.ex. av en expert som har en föreläsning. Kunskapen om bandbredd och komprimering är inte utbredd. Ofta lägger man mycket stora filer på en server i format som inte är effektiva för streaming, t.ex. WMV med hög upplösning. Eftersom format som flv (flashvide0) och mp4 normalt inte spelar på användarnas PC så får man manuellt lägga till en spelare för varje videofil.
Att använda video är annars en av trenderna inom lärande i år. I takt med allt kortare lärmoduler har video blivit ett alternativ, speciellt med krav på att även fungera mobilt. Jag publicera själv många av mina presentationer som video på min YouTube-kanal.
Just YouTube och Vimeo har använts som ett sätta att hantera video länge. Det har varit videos som är öppna för allmänheten. Det har också behövts tjänster för att hantera video som bara visas internt i organisationen. Vi får då krav på att hantera säkerhet, lagring av filer, visningsformat, bandbredd och funktioner för sökning. Idag finns det en stor mängd sådana molnbaserade tjänster. Två exempel är WISTIA och Vidizmo.
Bilden visar vad molntjänsten WISTIA erbjuder. Det är en tjänst som gör det enkelt att ladda upp video och sedan skapa beskrivningar och metadata. Du kan anpassa spelaren till din organisations färger och åstadkomma säker åtkomst med inbäddningskod för ditt eget intranät. Tjänsten innehåller en uppsjö av användbar statistik om vem som använder en video och hur de tittar. WISTIA, liksom de flesta tjänster erbjuder appar för mobil access. Slutligen säkras bandbredd genom molntjänsten som” cachar” (lagrar) filerna i flera världsdelar.
Exempel 2 – Skärminspelningar
För några år sedan var skärminspelningar liktydigt med att använda Captivate och Camtasia. Att spela in med de verktygen är dock inte lätt för vem som helst. Det blir något av ett jobb för en specialist som skapar professionella instruktioner för programvara. Idag är skärminspelningar mer utbrett. Verktyg som Techsmith Jing har gjort att vem som helst kan göra en skärminspelning, låt vara inte lika professionellt med textplattor och markeringar, men fullt användbart med att visa på skärmen och samtidigt prata. Problemen med filhantering och format enligt tidigare finns dock kvar.
Med molnbaserade tjänster blir det enklare. Ett exempel är Screenr Business, en molnbaserad tjänst för skärminspelningar. Användaren behöver ingen lokal programvara. Hon klickar bara på knappen “Record a screencast”, spelar in skärmen och fyller sedan i beskrivning och metadata. Direkt finns inspelningen på organisationens portal på webben, lätt sökbar, med sociala funktioner för att betygsätta och kommentera. Det går också att säkert bädda in spelaren på företagets lärportal. Screenr tillåter ingen avancerad editering av den färdiga inspelningen. Tjänsten Screen-o-matic erbjuder däremot avancerad editering och inspelningsfunktioner med bl.a. panorering och zoom.
Exempel 3 – Rapid eLearning
Som jag beskrev tidigare kan det tillkomma arbetskrävande moment när man arbetar med Rapid eLearning. Det gäller att se till att alla använder samma skal/spelare, att hantera de filer som blir resultatet av en produktion, att spela in experter m.m.
Idag finns det flera molnbaserade tjänster som adresserar de här problemen. 3 exempel är Brainshark, Knoodle och Dominknow.
Principen för molnbaserade tjänster enligt ovan går igen. I t.ex. Brainshark kan du också lägga till funktioner som:
- Möjlighet att kombinera PPT, PDF, Office, Video, Bild.
- Addera och synkronisera ljud efter uppladdning.
- Addera frågor och test.
- Författa tillsammans med andra.
- Både Youtube-liknande portal och LMS med SCORM.
- Mobil app och möjlighet att synkronisera offline.
- Posta på sociala sajter.
- Avancerade rapporter och uppföljning.
- Möjlighet att ta betalt och sälja kurser på Brainsharks portal.
Slutsatser
Bara det senaste året har det kommit flera molnbaserade tjänster. Jag tror vi får se betydligt fler de närmaste åren.
Rapid eLearning gjorde det enklare att ta fram eLearning och kortade ner utvecklingstiderna drastiskt.
“Cloud learning” gör arbetet ännu enklare och tar bort moment som tagit tid med Rapid eLearning.
Förutsättningen för det som kallas “Agile learning”, att snabbt publicera och sprida ny kunskap i organisationen är nu här. Vi får plattformar som verkligen gör lärande i arbetet, “just-in-time” möjligt.
Jag är också nyfiken på vad det här gör med IT-strukturen och organisationens LMS. Vi vet ju att det formella lärandet, det som administreras av ett LMS bara är 10% av det totala lärandet. Jag har själv varit med om hur en stor organisation på kort tid lagt hundratals lärmoduler utanför sitt LMS, i sina lärportaler. Vi får nu en ännu större drivkraft att låta användare och experter själva utveckla det stöd och lärande som behövs i arbetet, enkelt och till låg kostnad, och utanför de rigida processer som oftast är knutna till organisationens LMS.
Att använda molnbaserade tjänster möjliggör också för organisationen att öppna upp sig, att dela med sig utanför sitt LMS, utanför brandväggen, kunder och partners.
Har du reflektioner och frågor. Kommentera gärna nedanför.
Vill du veta mer om molnbaserade plattformar för lärande. Läs om kursen Etablera lärande “just-in-time”
Bra Johan, något annat hade jag inte förväntat mig av dig!
En fråga som infinner sig genast och som jag inte ser beskriven bland de olika tjänster du nämner ovan är följande:
Mot bakgrund av att en otrolig mängd relevant information redan finns inom en stor organisation i olika typer av content systems (jag tänker till exempel på produktinformation eller CPI inom Ericsson) och med tanke på att den informationen ofta är kontrollerad och uppdaterad som “decided source” så skulle jag önska mig en tjänst som möjliggör målinriktat utnyttjande av sådana filer. Exempelvis kan det finnas ett 200-sidigt tekniskt dokument där vissa delar är intressanta för en modul (en tabell, eller två sidor text eller ett kort skript eller vad det nu kan vara). Det skulle bli både säkrare och mer kostnadseffektivt att kunna utnyttja detta befintliga material istället för att “duplicera” det i en PPT eller en video eller hur man nu väljer att göra det. Kanske har detta inte så mycket att göra med moln-tjänster som med configuration management. Men man vill ju ändå att hela miljön ska hänga ihop optimalt…
Lasse Kjellander
Ericsson
Tack Lars!
Jo, jag förstår problemet. Tror det handlar lite om 2 olika sidor av myntet. Att enkelt komma åt det som redan finns kontra att skapa nya kunskap. Som jag förstår det är du ute efter hur man lättare kommer åt existerande innehåll. Optimalt tror jag den delen handlar om portalerna som finns på företaget; intranätet med sina sökfunktioner, eller lärportalerna. I grunden är det en fråga om metadata…att innehåll, på en modulär nivå, har metadata och att denna kan matchas med min profil…d.v.s. lösningar som har att göra med den semantiska webben och som idag inte riktigt finns mer än enklare försök till PLE och mash-ups…typ en msartare version av Mashable,
Lösningarna för Cloud Learning som jag pratar om är snarare till för att addera kunskap. Det kan vara kunskap eller erfarenheter som inte finns tidigare, t.ex. problemlösning eller erfarenheter ute från fältet. Det skulle också faktiskt kunna vara återanvändning av den typ av dokument du pratar om, t.ex. delar av en tung 200-sidig dokumentation som inte är användbar, därför att den har för mycket text, inte pratar om hur den formella beskrivningen i texten tillämpas i verkligheten etc…det kan ske genom att någon laddar upp länken och pratar runt det…eller adderar media i form av bild, video, ppt.
De här systemen hanterar dock bara just kunskapen som adderats i plattformen…så det är ytterligare en källa och inte själva portalen, det som ligger närmast slutanvändaren.
Tänkte återkomma med en post om eLearning 3.0, semantiska webbar, självorganisaerande innehåll etc..lite senare…när det blivit lite mer moget.
Hoppas det vara lite svar i alla fall 😉
Stort tack för en intressant och lärorik genomgång! Perfekt uppdatering av de programtyper som du beskriver.