Efter en annorlunda och omvälvande vår kommer nu en mycket spännande höst med kraftigt bättre förutsättningar för oss som arbetar med lärande.

Jag har nu arbetat med lärande och framför allt digitalt lärande i över 25 år. Min uppfattning är att utvecklingen aldrig tagit så stora kliv på så kort tid. Kanske har ni läst formuleringar som den Satya Nadella gjorde i våras:

“We saw 2 years of Digital Transformation in just 2 month”

Satya Nadella, VD Microsoft

Jag hävdar att samma sak hänt med lärande det senaste halvåret. Några exempel:

  • Antal timmar medarbetare lägger på självstudier har gått upp med 130% (LinkedIn, Coursera, Cornerstone)
  • Andelen höga chefer som aktivt stöttar lärande har gått upp från 27% till 70%. (LinkedIn)
  • 75% av företagen kommer att spendera mycket mer på digitalt lärande, även på lång sikt. (LinkedIn).
  • Uppskilling och reskilling är på allas agenda. 80% av personalen behöver omskolas inom många yrken (PwC, McKinsey).
  • Managementkonsulter skriver allt mer om hur lärande nu är en ledningsfråga och avgörande för företagets överlevnad. Ledningsgrupper lyssnar. (Boston Consulting Group, McKinsey)
  • Microsoft satsar stort på lärande. Bl.a. i Teams med en “learning app”, “together mode”, “breakout rooms” och mycket mer. Det kommer drastiskt att förändra marknaden för lärteknologi.
  • Marknaden för EdTech förväntas öka 2.5x fram till 2025. Covid-19 har ökat takten. (HolonIQ)

Ovanstående är artiklar och info som kommit under sommaren. Listan kan göras mycket längre. För mig som satsar mycket på lärande och utveckling är det en stor tröst. Jag rekommenderar dig att också läsa igenom länkarna ovan. Det har bidragit mycket till min motivation inför hösten.

Jag kommer göra mitt bästa för att inspirera och stötta dig med kunskaper, erfarenheter och råd under hösten. Här kommer några saker du kan förvänta dig:

Mer om digitalt lärande

Med början den 2 september genomför jag utbildningarna “Leda webblektioner“och “Digitalisera utbildningar med Teams“.

De båda utbildningarna hänger ihop. Därför har jag skapat ett kombinerat erbjudande. Läs mer …

NextMoveDitt nästa steg

I september släpper jag tjänsten NextMove. Det är en hjälp för dig och ditt team att hitta nästa steg för att utveckla lärandet i er organisation. Jag kommer också skriva artiklar om hur du bäst arbetar med strategi och att förändra lärandet i din organisation.

Teknik för lärande

I oktober genomför jag e-workouten “Det nya lärlandskapet”. Fokus blir hur du får ihop den nya tekniken till en engagerande lärresa för medarbetaren. Jag kommer också att skriva artiklar om nyheter inom teknik och hur du kan använda den.

Förmåga att lära

I november återkommer jag med en e-workout hur du kan accelerera din egen förmåga att lära. Programmet “Utveckla medarbetarnas lärförmåga” är tillgängligt företagsinternt.

Reskilling

Reskilling – blir ett tema för artiklar och webinar under hösten. I oktober genomför jag en e-workout för hur du lägger upp initiativen.

Co-webinars

Det är nästan överväldigande mycket som händer i branschen just nu. Samtidigt kämpar många av er för att få mer mandat och resurser. Jag startar inom kort en webinarserie där vi tillsammans löser problem som “Hur skapa business caset?”, “Hur få till den lärande kulturen?”, “Hur göra tekniken användbar?” m.m.

Jag hoppas att det här är intressanta frågor för dig. Frågan är dock vad som är mest intressant. Har du möjlighet att fylla i nedanför?