Som du kanske läst i min blog är teknik inte den viktigaste frågan när det gäller lärportaler. Det är alltså inte i första hand en fråga om att upphandla ett system. Istället handlar det om hur ansvar skall organiseras, hur anställdas behov ser ut, hur innehåll skall skapas och underhållas och inte minst hur kulturen skall förändras.

Innan ni går vidare med en satsning på en lärportal behöver följande frågor besvaras:

Hur skall lärportalen stötta verksamhetsmålen?

Vilka är verksamhetens mål och utmaningar? Vilka jobbroller är i fokus? Finns det nya arbetsätt, produkter, teknologier eller annat som är i fokus för verksamheten? Vilka mätbara mål finns? Hur skall lärportalen stötta dessa mål? Vilka andra initiativ finns? Hur är ledningens engagemang för den här typen av kompetensstöd? Hur ser investeringskalkylen ut?

Vad är användarnas behov?

Hur ser kompetensgapen ut för att nå de viktiga verksamhetsmålen? Vilka jobbroller är inblandade? Hur hämtar användarna kunskap och information som behövs i jobbet idag? Vad har användarna för preferenser runt lärande och kompetensstöd? Vilka förutsättningar har användarna att nå innehåll på intranätet? Tillgång till dator, mobil, tid etc.

Hur kan lärportalen organiseras?

Vilka äger verksamhetsmålet? Vilka har ansvar att förse organisationen med kunskap inom området? Var finns experterna? Vilken organisation sitter på budget och resurser? Finns det liknande initiativ (t.ex. diskussionsforum, support)? Var finns de aktiva användarna?

Hur se förse lärportalen med innehåll?

Vilka tar fram dokumentation och stöd inom området? Vilket ansvar för kompetensstöd har experterna inom området? Tillgång och mognad runt produktionsverktyg (Articulate, video, etc.)? Hur ser användarnas klienter (PC, mobil) ut? Vilka verktyg finns för användargenererat innehåll?

Hur ser de tekniska förutsättningarna ut?

Vilka möjligheter till samarbete har existerande intranät eller LMS? Vilka planer har IT? Vilka är begränsningar och förutsättningar i er IT miljö?

Frågorna är många och det är viktigt att först förstå behoven och hur lärportalerna skall organiseras innan ni tittar på mer tekniska krav och börjar jämföra produkter. Skicka ett mail och beskriv er satsning så kan jag berätta mer hur ni kan lägga upp en förstudie så praktiskt och effektiv som möjligt.

Publicerat av Johan Skoglöf

Johan är visionär och senior konsult med missionen att hjälpa företag att skapa framtidens lärande organisation. Med över 25 år i branschen och kunder som Ericsson, Volvo, Scania, SEB, Handelsbanken, HM och ICA har Johan en bred erfarenhet i hur lärande organisationer skapas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.