- 20 december, 2019
- Posted by: Johan Skoglöf
- Categories: Lärande organisation, Lärkultur

Jag hoppas du får en riktigt avkopplande jul med familj och vänner. Skulle du få lite tid över vill jag rekommendera några böcker som jag läst i år. Det är böcker som ger insikter om de förändringar som nu sker i arbetslivet. För mig har de inneburit många insikter och jag hoppas de kan inspirera även dig inför ett spännande 2020.
God jul och gott nytt år! /Johan
An Everyone Culture, Robert Kegan
Robert Kegan är psykolog och professor i vuxenlärande på Harvard. Boken beskriver organisationer där alla, inte bara “high potentials”, får hjälp att komma över sina inre hinder och utvecklas till sin fulla potential. “Deliberate Development Organization” (DDO) är den ultimata lärande organisationen där vi inte bara utvecklar våra yttre förmågor utan också växer som människor. Kegan blandar teori med levande exempel från 3 företag där medarbetare på riktigt utvecklas till att driva sitt eget arbete och liv i samklang med andra.
Hit Refresh, Satya Nadella
Det här är boken om hur Satya Nadella vände Microsoft till ett företag med samarbete, innovation och lärande. När Satya tillträdde 2014 visste han att företaget bara kunde ändras om kulturen ändrades i grunden. För mig ger boken många konkreta tips till hur en lärande organisation utvecklas och hur man praktiskt arbetar med kulturen. Satya är också en spännande person. Det är inspirerande att läsa hans tankar om ett godare och mer inkluderande företagande och vad tekniken kan göra för mänskligheten.
Exponential Organizations, Salim Ismail
Idag ser vi nystartade företag som på kort tid förändrar hela branscher. Jag pratar om företag som Uber, Airbnb, GitHub och Google. Det är organisationer som växer och värderas 10x mer än traditionella företag. I boken beskriver grundarna till “Singularity University” vad som gör dessa organisationer unika, t.ex. anställda “on-demand” (Uber, AirBnB) eller använder algoritmer (Google). Det finns många principer som kan användas för större företag. General Electric, Disney och Cisco är exempel på traditionella företag som transformerats.
Future of Work, Jacob Morgan
Jacob Morgan driver “Future of Work University” och är känd talare och författare i ämnet. I boken beskriver Jacob hur förändringar i teknik, demografi och värderingar ställer nya krav på hur vi utformar organisationer och själva arbetet. Jacob beskriver ett ledarskap och en organisation som utgår från medarbetaren och inte tvärtom. Han beskriver organisationer där medarbetaren utformar sitt eget arbete, har en flexibel arbetsplats, samarbetar över gränserna, kan bli ledare och ständigt förändras och lär.