Den här kursen är för dig som vill lära dig att skapa effektiva eLektioner med Rapid eLearning. Du kan arbeta inom utbildningsorganisationen med att ta fram eLektioner eller vara ämnesexpert inblandad i flera produktioner.
Du kommer lära dig att skapa manus i PowerPoint för eLektioner. Du kommer lära dig det viktigaste från att planera lektionen, till hur du motiverar eleven, arbetar med text och media och använder frågor. Kursen är oberoende av vilket författarverktyg du sedan använder. De flesta verktygen har mycket bra stegvisa instruktioner i form av skärminspelningar och är lätta att lära. Här hittar du instruktioner för Articulate och för iSpring.
![]() |
Introduktion till kursenDen här lektionen är en introduktion till kursen och du får bl.a. lära dig när eLektioner passar bäst, hur du arbetar för att ta fram en eLektion samt lite om författarverktyg som kan användas för att skapa eLektionen. STARTA UPPGIFTVälj ett ämne för din lektion. Här kommer några punkter för en lämplig eLektion.
|
![]() |
Planera din lektionDu får lära dig vad du behöver göra innan du sätter igång med sidorna i PowerPoint. Till att börja med frågorna du behöver ställa dig för att förstå problemet. Du får lära dig hur du skall tänka för att hitta aktiviteter och innehåll till din lektion. Slutligen får du lära dig att ta fram en disposition för lektionen. STARTA UPPGIFTPlanera din lektion. Ta reda på vilka som berörs av ditt ämne, vad dom skall kunna göra efter lektionen, vad dom redan kan om ämnet, vilket annat stöd som finns etc.Fundera sedan på vad du kan använda för att få eleverna att göra det du vill att dom skall kunna göra efter lektionen. Det kan vara övningar, exempel, bra illustrationer, förklaringar som måste till etc. Avsluta med att ta fram en disposition i PowerPoint. Använd gärna medföljande lektionsmall. Kopiera över bilderna till din organisations mall i PowerPoint.
|
![]() |
Motiverande introduktionDu har 30 sekunder på dig att motivera eleven att ta din lektion. Nu lär du dig hur du skapar en motiverande introduktion. Du kommer också lära dig att formulera inlärningsmål som verkligen säger vad eleven skall klara av efter lektionen. STARTA UPPGIFTVilken nytta har eleverna av att ta din lektion. Fundera på vad det kan innebära för dom i sitt arbete. Fundera sedan på en situation eller ett exempel från verkligheten som visar hur eleven får nytta av kunskapen. Försök att illustrera situationen med ett foto, en illustration eller ett manus och skriv nu en motiverande introduktion.
|
![]() |
Presentera ämnenLär dig presentera ditt ämne på ett effektivt sätt som tar hänsyn till begränsningarna i arbetsminnet. Du lär dig att visualisera budskapet och hur du skall rensa dina bilder. Du lär dig också hur du använder text och skriver ett effektivt talmanus. STARTA UPPGIFTGå nu igenom sidorna i din presentation. Rensa all onödig information på sidorna. Leta upp bilder som på ett relevant sätt visualiserar det du försöker förklara på sidan. Flytta all text förutom enstaka stödord till anteckningsdelen av sidan. Se till att texten är informell, kort och koncis. Se slutligen över rubrikerna så att dom sammanfattar budskapet på sidan.
|
![]() |
Frågor & InteraktionEn lektion är ju inte bara presentation. Tvärtom är det viktigt med aktivitet hos eleven. Du lär dig när du kan använda frågor och hur du skall formulera frågor. Du lär dig också skapa enkla interaktioner. STARTA UPPGIFTDu kanske redan funderat på frågor och interaktioner i planeringen av lektionen. Om inte, gå igenom din presentation nu. Var presenterar du svåra begrepp? Var presenterar du mycket ny fakta (kom ihåg begränsning på 5-9 nya begrepp)? Var kan du utmana eleven med en fråga? Var kan eleven behöva reflektera? Lägg till frågor eller lite mer avancerade interaktioner.
|
![]() |
Tillämpa kunskapenSyftet med din lektion är att eleven kan tillämpa kunskapen i arbetet. Här får du lära dig flera metoder att stötta elevens tillämpning av kunskapen, bl.a. scenarioövningar. Du får lära dig hur du avslutar lektionen med kontrollfrågor och en summering. STARTA UPPGIFTGå tillbaka till planeringen för din lektion. Vad var det dom skulle kunna göra efter lektionen? Har du låtit eleven öva på den uppgiften i lektionen? Kan det dröja ett tag innan eleven tillämpar kunskapen? Risken är att den här lektionen är glömd då. Har du planerat för att stötta eleven i att utföra uppgiften? Lägg lite tid på att fundera på vad mer än lektionen du kan göra för att stötta eleven att tillämpa kunskapen. Ta fram en övning som tillåter eleven att träna, eller ta fram instruktioner eller guider som hjälper eleven vid själva tillfället då uppgiften utförs.
|
Min ursprungliga plan var att lägga upp kursen som en produkt. Nu verkar det som att jag inte riktigt hinner med den sista finputsningen. Jag tar gärna emot åsikter på lektionerna.
Kontakta mig också gärna om du vill att jag skall köra kursen på ditt företag eller om du vill ha en anpassad kurs till ditt företag.
/Johan