Stora vinster med verktyg för webmöten

Jobbar ni med webmöten för utbildning än? Det borde ni. Du kan få samma interaktion som i de flesta klassrumsutbildningar för halva kostnaden! Ja det är sant! En dag i klassrum kostar 10-15.000 kr/elev om du räknar tiden eleven är frånvarande. Besparingen är 5-6.000 kr elev och kursdag.

Kan webmöten ersätta klassrummet?

Huvudidén med webmöten är kanske inte att ersätta klassrummet. Oftast används webmöten för uppföljning, komplettering och vidareutbildning. Men för att provocera lite, så ja, det tror jag. Jag hävdar att webmöten kan ersätta den stora majoriteten att klassrumsutbildning med begränsad interaktivitet. Självklart inte när du har rollspel eller arbetar praktiskt  med utrustning.

Jag har själv flera gånger hållit utbildning i Rapid eLearning via webmöten. Eftersom jag då kan ta över enskilda elevers skärmar så använder samma övningar och ge samma stöd som i ett klassrum. Faktum är att möjligheterna till elevaktivitet är större än i klassrummet. I klassrummet är den vanligaste interaktionen att du ställer frågor och får svar, oftast av 1 elev i taget. I ett webmöte kan du bl.a. använda dig av:

  • Halvärdiga bilder. Du engagerar eleverna i att tänka efter och skriva sina idéer på bilderna.
  • Ritverktyg. Eleven kan tycka till och göra val genom att markera på din bild.
  • Pollverktyg. Du kan skapa diskussionfrågor med de pollverktyg som finns och visualisera åsikterna (andel för/mot etc.)
  • Delning. Eleven kan visa idéer från sin egen dator.
  • Chat. Diskussioner och frågor mellan eleverna pågår parallellt i chatten.

 

Tillsammans ger verktygen möjlighet att hålla ett högt elevengagemang. Det finns några saker till som är bra med webinar:

  • Ett pass är inte mer än 1-1.5 timmar och lätt att få in i kalendern. Det är också lätt för läraren att köra dubbla pass för att se till att alla kan gå.
  • Innehållet i en kursdag delas typiskt upp i 3-4 pass. Du minns kanske  att man glömmer 70% på 2 dagar. Med flera pass har vi större möjlighet att repetera och lägga in tillämpning i verkligheten mellan passen. Läreffekten blir högre.
  • Du kan spela in webinaret så att andra får tillgång till det efteråt. Vill du kan du klippa upp webinaret i kortare videos för lärande just-in-time.

Hu kan det bli så mycket i besparing?

Som du ser är det möjligt att hålla en hög läreffekt, även om du använder webmöten. Men hur fick jag ihop de stora besparingarna?

Uppenbara besparingar är förstår resor och lokalkostnader. I vissa fall kan elever tvingas sova på hotell för att hinna med kursstart på morgonen. Att räkna med 1-2.000 per elev i rese- och logikostnader tror jag inte är en överdrift.

Du som hållit kurs vet att det är svårt att komma igång så tidigt och svårt att hålla ut efter fem, i varje fall för endagarskurser. Deltagarna har flyg och tåg att passa och de sista timmarna på eftermiddagen är oftast inte speciellt effektiva. Det som inträffar om du byter ut klassrummet med kortare webinar om 1-1.5 timmar är också att rasterna försvinner. Vad är det på en dag? 1-2 timmar. Det är också stor skillnad på disciplin, fokus och rundsnack mellan klassrum och webmöten. Sammantaget bedömer jag att en kursdag, där eleven ändå är borta 8 timmar från arbetet, kan ersättas med 3-4 timmars webinar. Värdet av deltagarnas frånvarotid blir då 3-4.000 kr.

Summering av besparingar per elev:

  • Besparing av resor och logi: 2.000 kr
  • Besparing av elevtid: 3-4.000 kr
  • Besparing lokaler och lärartid: 500 kr

Totalt 5-6.000 kr per elev och kursdag. Enligt ASTD får varje anställd i genomsnitt 4 kursdagar per år. En organisation på 1.000 anställda som ersätter en dags klassrum med webmöte sparar då 5-6 mkr.

Vill du veta mer?

Håller du med? Har du liknande eller andra erfarenheter? Skriv gärna en kommentar nedan.

Om du vill veta mer är du välkommen till min kurs – “Lära dig hålla lektioner online” – med start den 7 maj.



Author: Johan Skoglöf
Johan är visionär och senior konsult med missionen att hjälpa företag att skapa framtidens lärande organisation. Med över 25 år i branschen och kunder som Ericsson, Volvo, Scania, SEB, Handelsbanken, HM och ICA har Johan en bred erfarenhet i hur lärande organisationer skapas.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.