+46-708 742 461
johan.skoglof@futurelearn.se

Varför utveckla framtidens lärande organisation?

Företag har idag allt svårare att hitta rätt kompetens. Manpower Groups rapport “Talent Shortage” visar i år att 67% av svenska större företag uppger att de har svårt att hitta rätt kompetens. För 10 år sedan var siffran 31%.  En undersökning av medlemsföretagen i Teknikföretagen rapporterade i våras att bristen på kompetent personal nu är så stor att man inte kunnat utveckla produkter och tjänster som planerat och att man går miste om potentiella affärer.

Problemet är en allt snabbare omställning av de yrken och kompetenser som behövs. Digitalisering och AI skyndar på den här utvecklingen. World Economic Forum visar i en rapport att ca 30-40 % av de yrkeskompetenser som krävdes 2015 är utbytta till andra kompetenser 2020. Vi är nu 2018 mitt uppe i den här utvecklingen. Och den är exponentiell; AI, mobila plattformar, Internet of Things, Big Data, Robotar m.m. accelererar den tekniska utvecklingen och möjligheterna att bedriva verksamheter på nya sätt.

ai_800

Tidigare har man pratat om “war of talent” och mycket fokus inom HR har legat på “employer branding” och “talent managemet” att attrahera och utveckla de mest högpresterande. Allt mer inser organisationer nu att det inte går att leva på bara ett fåtal högpresterande personer. Alla anställd i organisationen behöver kontinuerligt utveckla nya förmågor, och det snabbt. Utbildningsfunktionen och organisationens förmåga till lärande blir central för överlevnaden.

Vi har själva förändrats, vi anställda som skall lära. Studier visar att vår förmåga att minnas fakta har minskat i takt med den ökade användningen av Google. Vi har förlagt vårt långtidsminne utanför oss. En rapport från “Bersin by Deloitte” visar en del intressanta fakta:

  • Vi är överösta med information, möten, blir störda var 5:e minut (mail, sociala medier). 2/3 säger att de inte hinner med sitt jobb. Det resulterar i att 3 minuter av en typisk vecka kan läggas på lärande.
  • Vi är otåliga. Tiden vi lägger på lärande blir allt kortare. Idag lägger en elev i snitt 4 mnuter på en video.
  • 80% av lärandet sker i arbetet via kontakter med kollegor. På Google produceras 55% av allt kursmaterial (mest videos) av de anställda själva.
  • Framförallt yngre medarbetare betalar idag ur egen ficka för att lära sig nytt, t.ex. via Lynda.com, Coursera eller Pluralsight.

Ett företags erbjudande för lärande och utveckling i sig är viktig för att attrahera nya generationer anställda. I en rapport från PwC (“Millenials at work“) rankas möjligheter till utbildning och karriär som den viktigaste faktorn för att välja företag.

young_800

Tillsammans visar det här att lärandet i din organisation behöver utvecklas kontinuerligt! För att möta nya generationer medarbetare, en värld som snurrar allt snabbare och där lärande allt mer sker på nya sätt.

Nästa: Vad är en effektiv lärande organisation?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: