Webinar den 14 november 12.30 – 14.00

För att möta den snabba tekniska utvecklingen och pågående kompetensskifte krävs en förändring av dagens modell för lärande och utveckling. Teknik för digitalt lärande bidrar med stora möjligheter men för att lyckas handlar det också om organisationens kultur, arbetssätt och en förändrad inställning till egen utveckling.

På vårt webinar diskuterar vi alla spännande möjligheter och vad som krävs för att skapa en lärande organisation för framtiden.

Dagligen kan vi läsa om kompetensbristen i Sverige. 7 av 10 företag har problem att hitta personal med rätt kompetens. Utmaningarna ökar hela tiden och då har vi ännu inte sett effekterna av AI och digitalisering. Enligt flera studier kommer 30-40% av kompetenserna i nuvarande yrken att ändras.

En lärande organisation för framtiden

Det betyder att vi alla kommer behöva lära nytt i en allt högre takt för att vara relevanta. För att möta utmaningarna ställs nya förväntningar på oss som arbetar med lärande och utveckling. Det märks redan idag. Enligt CEB tycker 70% av medarbetarna att företagets erbjudanden inom lärande inte räcker till.

Den snabba digitaliseringen inom lärandet ger oss möjlighet att möta de här utmaningarna. Nya innovationer som MOOC, microlärande, sociala plattformar m.m. gör att vi snabbt kan hitta relevant innehåll, individanpassa, integrera i arbetet och enkelt dela kunskaper med våra kollegor. Tekniken i sig är dock inte tillräcklig. Medarbetarna behöver själva ta ansvar för sin utveckling med ett ständigt lärande. Kulturen skall driva nyfikenhet, experimenterande och tillåta att lära av misstag och därmed bidra till en lärande organisation för framtiden.

Ständigt lärande blir vår viktigaste förmåga i en värld med ständiga förändringar. Chefens främsta uppgift blir att möjliggöra för sina medarbetare att utvecklas, via erfarenheter, samarbeten och daglig utveckling. Själva arbetet behöver utformas för att tillåta återkoppling och utveckling.

Formellt lärande skall byggas in i processer och system, t.ex. i form av microlärande, samarbete eller videoinstruktioner. Dagens fokus på ett system som förväntas lösa allt (ett LMS eller en social plattform) behöver ersättas med ett ekosystem där vi integrerar flera system och verktyg som löser olika behov.

På det sättet utnyttjar vi hela kraften i digitaliseringen. Skiftet av ansvar till medarbetare, chef och verksamhet gör att uppdraget för de som arbetar med lärande, t.ex. ”utbildningsfunktionen”, också förändras. Den viktigaste uppgiften blir att stötta och möjliggöra lärande istället för att leverera kurser.

Med den nya uppgiften följer också nya roller inom t.ex. kurering, ”experience design”, förändringsledning och ”performance consulting.”

Välkommen den 14 november mellan 12.30 och 14.00 då vi diskuterar frågorna ovan och vad som krävs för att skapa en lärande organisation för framtiden.

Publicerat av Johan Skoglöf

Johan är visionär och senior konsult med missionen att hjälpa företag att skapa framtidens lärande organisation. Med över 25 år i branschen och kunder som Ericsson, Volvo, Scania, SEB, Handelsbanken, HM och ICA har Johan en bred erfarenhet i hur lärande organisationer skapas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.