Webinar torsdag 5 mars 12.30 – 14.00

Ett allt snabbare kompetensskifte har lett till en boom av investeringar i ny teknik för lärande – EdTech. Många gånger har det lett till ett teknikorienterat synsätt. Vi diskuterar gärna LMS jämfört med LXP, Microlärande etc.

På mitt webinar utgår jag istället från medarbetarens behov att lösa sina uppgifter, ständigt förbättras, samarbeta och utveckla nya förmågor. Vi diskuterar hur ny teknik kan användas för att möta de behoven och accelerera medarbetarens förmåga.

Med dagens snabba tekniska utveckling behöver vi kraftigt öka tiden vi lägger på lärande. Enligt World Economic Forum i snitt 5 timmar per vecka. Det skall ske i en arbetsmiljö där 83% redan upplever sig stressade och svensken idag lägger 15-30 minuter i veckan på avsiktligt lärande.

Behovet av utveckling har lett till en boom av investeringar i EdTech bolag. Under 2019 investerades 65 miljarder. Det har också lett till ett fokus på ny teknik. Vi pratar mycket om LXP, Micromentoring, Microlearning, MOOC, DAP, VR, AR, AI etc.

Ibland har vi mentaliteten ”ut med det gamla” och ”in med det nya” bara för att det är nytt. En social plattform som t.ex. Fuse är bra på att engagera medarbetare att skapa och dela kunskaper, men mindre bra på att kurera flödet av nya kunskaper, som vi behöver utifrån. Det är däremot t.ex. Degreed. Här kan vi mappa ett flöde av externa kurser, resurser, videos mot egna skills och intressen. Vi kan däremot inte lika bra driva program med aktiviteter, tillfällen, deltagarlistor m.m.

Istället för att ”hypa” enskilda plattformar eller teknologier behöver vi tänka lärarkitektur där olika funktioner och plattformar löser olika delproblem.

På det här webinaret utgår vi från medarbetarens grundläggande behov att kunna:

 • Lösa dagens arbetsuppgifter.
 • Förbättra arbetssätt och resultat.
 • Skapa och samarbeta med andra.
 • Utveckla nya förmågor för att möta framtiden.

Vi diskuterar dagens utmaningar i arbetet och hur teknik kan var en del i att förenkla och bidra till ständig förbättring, samarbete och lärande. Vi diskuterar också hur olika typer av plattformar bidrar till olika delar av medarbetarens behov. Vi behöver tänka ekosystem där flera plattformar samverkar för att ge en maximal upplevelse för medarbetaren.

Ett ekosystem för lärande hjälper medarbetaren att:

 • Lösa dagens arbetsuppgifter
  • Plattformar för Performance Support (DAP), lärportaler, kunskapsdatabaser, arbetsplattformar (t.ex. Teams, Trello), webmöten, chat, videoplattformar, Augmented Reality etc.
 • Förbättra arbetssätt och resultat
  • Plattformar för målhantering, performance development, feed readers, lean och kontinuerliga förbättringar, reflektion och dokumentation, analytics etc.
 • Skapa och samarbeta med andra
  • Plattformar för samarbete, problemlösning, kunskapsdelning, professionella nätverk, micro-mentoring, coaching etc.
 • Utveckla nya förmågor för att möta framtiden
  • Plattformar för karriärhantering, mål och ”skills”-hantering, MOOC´s, LXP, ”learning transfer”, mikrolärande, LMS, programhantering, coaching, nudging etc.

Istället för ett LMS eller en portal där vi vill ”nå ut” med vårt innehåll stöttar vi medarbetarens naturliga strävan att bli bättre och utvecklas i arbetet.

För att göra det behöver vi förstå de grundläggande behoven. Hur det går till när medarbetaren löser sina dagliga uppgifter, förbättrar, samarbetar och utvecklar nya förmåga. Vi kan t.ex. använda ”design thinking” för att tydliggöra dessa ”utvecklingsresor”.

Först när behoven är förstådda kan vi utforma teknik som hjälper till. Det blir en blandning av existerande arbetsplattformar och ny teknik som samverkar. Resultatet är en arkitektur för lärande och utveckling i arbetet – ett ekosystem för lärande.

Välkommen den 5 mars!

Publicerat av Johan Skoglöf

Johan är visionär och senior konsult med missionen att hjälpa företag att skapa framtidens lärande organisation. Med över 25 år i branschen och kunder som Ericsson, Volvo, Scania, SEB, Handelsbanken, HM och ICA har Johan en bred erfarenhet i hur lärande organisationer skapas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.